Rólam

Élettérkép Tóth Ágota vagyok, life coach, mentálhigiénés konzulens és családállító. Évekkel ezelőtt, amikor elindultam az önismereti úton, nagyon erős volt bennem a késztetés, hogy választ kapjak a már-már klasszikusnak számító kérdésekre. Ki vagyok én? Honnan jöttem? Hová tartok? Mi az életfeladatom? A különböző képzések, szakmai előadások és könyvek lépésről lépésre vezettek el a válaszokhoz, azokhoz, amik mindig is bennem voltak, csak nem figyeltem rájuk.

Az idáig vezető út egy különleges, és egyben nagyon izgalmas utazás volt sok-sok önvizsgálattal, fájdalmas felismerésekkel és AHA-élményekkel. Szép lassan kezdtem megismerkedni saját tudattalan tartalmaimmal, azért, hogy képes legyek tudatosabban és nagyobb rálátásssal irányítani az életemet. Ennek az igénynek a súlyát és fontosságát akkor éreztem a legerősebben, amikor megszülettek a gyermekeim.

Hiszek abban, hogy az anya stresszélményei, testi betegségei és lelki problémái hatással vannak a gyermek fizikai és lelki fejlődésére is, mintha egy láthatatlan “lelki köldökzsinór” kötné össze őket. Úgy éreztem, először mindenképp magamban kell helyrerakni életem apró puzzle darabkáit, hogy lehetőség szerint a gyerekeim ne cipeljenek olyan terheket, melyek nem hozzájuk tartoznak. Már a “rendrakás” alatt is megfogalmazódott, később pedig egyre erőteljesebbé vált bennem az a szándék, hogy ne csak a saját nehézségeimre és elakadásaimra találjak hatékony megoldást, hanem a hozzám forduló embereknek is tudjak segíteni.

A coaching, a mentálhigiénés segítő beszélgetés és a családállítás célja ugyanaz, viszont mindegyik módszer egy kicsit máshonnan és máshogyan közelít a megoldásra váró probléma felé. Az, hogy ki melyik módszer iránt érez erőteljesebb hívást, az elsősorban attól függ, milyen az illető személyisége és hozzáállása. Amit magam részéről biztosan ígérhetek: empátia, figyelem, elfogadás és diszkréció.