Mentálhigiéné

Élettérkép A mentálhigiéné a kiegyensúlyozott, egészséges lelki élet megteremtésére irányuló tevékenységek gyűjtőneve. Konkrét definíció nehezen adható, mivel rengeteg összetevőből áll. Röviden egyfajta testi, szellemi, lelki és szociális jóllét egyensúlyára törekvő hozzáállásként nevezhetjük meg. Egy szemléletmódot testesít meg, amely az egészség fenntartására összpontosít, ahelyett, hogy a betegségből, hiányokból indulna ki.

A mai felgyorsult, stresszes világban sajnos nincs elegendő időnk szinte senkire és semmire. A gyereknek a szüleikre, a szülőknek a gyerekekre, a barátoknak egymásra. Elmegyünk egymás mellett anélkül, hogy egy kis időt is szánnánk a másikra, hogy meghallgassuk annak gondjait vagy örömeit. Sietünk a munkába, ügyintézni, bevásárolni, keressük annak lehetőségét, hogy jobban éljünk. Egy idő után pedig észre sem vesszük, és már nem is lesz fontos az, hogy beszélgessünk, hogy megosszuk egymással az életünk fontosabb eseményeit. Kezdenek monotonná válni a mindennapok, csak azt vesszük észre, hogy valami nagyon elromlott, de nem tudjuk pontosan, hogy mi az. Lelkileg túlterheltté válunk, ami azt eredményezi, hogy testünk is megbetegszik. Keressük a probléma forrását, ami valójában a lelkünkben van.

Nagyon gyakran találkozom azzal a felfogással, hogy aki önmagát erősnek tartja, az képes egyedül is megoldani a felmerülő nehézségeket, tehát nincs szüksége külső segítségre. Az esetek többségében azonban, ez sajnos nem így van. Mindenki elfogult a saját problémáját illetően, hiszen a kialakult meggyőződései és hiedelmei miatt nem látja át dilemmájának szövevényeit, így nem is tud objektív lenni. Ilyen esetekben nagyon hasznos lehet egy semleges, elfogulatlan segítő személy, aki éppen ezért jobban rálát az adott problémára.

A segítő kapcsolat alapja az empátia, a feltétel nélküli elfogadás és az őszinteség. Ezen keresztül a segítő beszélgetés egy hatékony, mélyebb kommunikációs forma. Olyan párbeszéd, amelyben tudatosulnak a segítséget kérő személy érzései, egyre árnyaltabban látja önmagát és környezetét, erőforrásainak mozgósításával pedig megtalálja saját megoldását a problémás élethelyzet kapcsán.

A mentálhigiénés segítő beszélgetést azoknak ajánlom, akik jelenleg még idegenkednek ugyan a coaching-tól, mégis elfogadó és empatikus légkörben szeretnék megosztani gondolataikat, érzéseiket, elakadásaikat. Ebben a támogató és biztonságos közegben megtapasztalhatod, hogy milyen önmagad lenni félelmek, elvárások és álarcok nélkül. Felszabadító érzés megélni azt, hogy valaki elfogad minket úgy, ahogy vagyunk. Ahol nincs olyan, hogy rossz, és nem kell teljesíteni, csupán lenni és megengedni mindazt, ami van.

“Minden válság az irányváltás, a megújulás, a növekedés és a tudatosság ugrásának lehetőségét, a régi elengedésének és az új születésének magvát hordozza magában.” Dr. David R. Hawkins

A mentálhigiénés segítő beszélgetések díja 12.000 Ft / alkalom.

Online konzultáció (skype, messenger) díja 10.000 Ft / alkalom.